GÈNERE I MÓN LABORAL

El problema de les TIC i el gènere és quelcom que, malgrat tot, seguirà vigent durant un llarg període de temps. És cert que la societat està canviant, que el paper de la dona ja no és el de mare, però no fa falta anar-nos a les estadístiques per saber que són més els homes qui treballen en l'àmbit de la tecnologia o la ciència. 
He recordat que al llarg de la carrera s'han tractat diversos cops el tema dels rols de gèneres. No vull entrar ara en detalls sobre què és,etc., la meva intenció és, simplement, mostrar que encara segueixen vigents certes idees tradicionals. I per a tal tasca, m`he servit de la Xarxa. 

Si ens plantegem, per exemple, qui té cura de les persones, què ens mostra el món virtual? 
Quan ens asseiem davant de l'ordinador i comencen a cercar feina, quasi sempre se'ns demanen una sèrie de requisits: edat, experiència laboral, titulació. Molts cops, però, també se'ns demana ser home o dona. Hi ha molts anuncis relacionats amb les tasques de la llar i treballar amb famílies per cuidar persones grans, però molts d'ells ja ho deixen clar des del principi: només dones. 
Ara bé, aquesta distinció de gènere no la trobem només en l'àmbit laboral. Si anem a la web de la Universitat Autònoma, per exemple, i cerquem informació sobre els estudis d'Educació Infantil o Infermeria, podrem comprovar com el gènere femení és l'associat a tals estudis relacoinats amb els infants i amb la cura de les persones, com ho és la infermeria. 
És a dir, el paper social que té la dona en aquest aspecte no és quelcom que ens trobarem quan siguem adults, sinó que ja creixem amb aquest ideal. Però això ja ofereix entrades per a un altre debat...


Comentarios

  1. Seguint la teva argumentació, pensava en un petit exercici que els hi faig fer als meus alumnes de l'assignatura d'Emprenedoria el primer dia que ens veiem. Els demano que agafin els seus mòbils i busquin al Google Images les paraules clau següents: "Famous entrepreneur". Els demano,, lavors que, veient la llista de resultats, em diguin què hi veuen. I, és clar, no triguen a adonar-se'n del que tu mateixa dius: La majoria són homes, blancs, i es dediquen a la tecnologia.

    Després intento arreglar-ho passant-los una llarga llista de dones de diferents races i professions que són fantàstiques i exitoses emprenedores, però la veritat és que el mal ja està fet, com es diu habitualment. Ens costarà canviar aquest panorama...

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares